lunes, 7 de noviembre de 2011

Borrasca Balear: possible Medicane?

S'ha parlat molt avui, sobre la possibilitat que la baixa secundària que s'ha format al Mediterrani entre la Costa Catalana i l'arxipèlag Balear, acabi evolucionant en les próximes hores en un Medicane. Pero, que és un Medicane?  

La paraula Medicane es la unió de Mediterrani (medi) i Hurricane (cane). Però això no vol dir que estem parlant d'un huracà al nostre mediterrani. Es tracta si no, d'un centre de baixes pressions que té algunes característiques similars a les d'un cicló tropical o huracà. Per exemple, la seva formació és molt semblant i l'energia que utilitzen per "alimentar-se" és la mateixa: la calor alliberada pel vapor d'aigua al condensar-se. I a més, els medicanes també poden arribar a formar un ull ben definit com passa amb els huracans. 

Per contra, en un medicane no hi ha mai uns vents tant forts com en un huracà, poden superar els 100 km/h, però no arribarien als de categoria de cicló tropical. En canvi per que fa a precipitacions, si que poden deixar quantitats més abundants.

Medicane amb l'ull ben definit, davant la costa de Murcia (18 d'octubre de 2007)
Ja fa un parell de dies, que alguns models de previsió meteorológics, començàven a senyalar la possibilitat que una d'aquestes depressions es pogués formar prop de la costa Balear. Per exemple el següent model, que preveu la formació del medicane per demà:


Molts models però, "l'han tret" i ho deixen com una depressió força potent però sense arribar a aquesta "categoría" de Medicane. Però això no vol dir que no sigui interessant o que no s'hagi d'anar amb compte amb els seus efectes. Perquè ja está donant moltes pluges a les Balears acompanyades de forts vents que estarán presents allà on es desplaçi la depressió. 

Amb el radar, es veu com la precipitació que acompanya de depressió es cargola deixant entreveure l'ull cap al sud-est de Mallorca.
I aquest és l'aspecte que té a hores d'ara des del satèlit meteosat. L'ull sería la rodona blava que he pintat:



Demà estarà pels voltants del sud de frança i allà serà llavors on les pluges poden ser importants però sobretot els vents, que poden superar el 100 km/h. I de "rebot" el seu radi d'acció també afectarà Catalunya, de manera que la tramuntana bufarà molt forta també al nord-est de Catalunya. També serà molt dur el temporal marítim, tant al sud de frança, com a Catalunya com a les Illes Balears, ja que els forts vents associats a la depressió provocarán un fort onatge. 

S'haurà de seguir a veure com evoluciona. I si no arriba a convertir-se en un Medicane, estem davant d'una borrasca de llibre!
  

No hay comentarios: