lunes, 7 de febrero de 2011

L’anticicló i la retirada de la limitació de 80km/h als accessos a Barcelona


Avui estava previst treure la limitació dels 80km/h a l'autovia de Castelldefels, la C-31 sud, i l'autopista del Garraf, la C-32. Però les condicions meteorològiques han fet retrassar aquest fet. 

Des de fa dies, estem sota la influència de l’anticicló. Això fa que el temps sigui estable. Hem gaudit de dies complemtament serens i sense veure gairebé cap núvol. I la situació encara continuará així almenys 2 o 3 dies més. Però, que passa en una situació anticiclònica?



En superfície, les àrees anticiclòniques o d'altes presions, l’aire circula en l’hemisferi nord, en el sentit de les agulles del rellotge i amb caràcter divergent, és a dir, des del nucli de l’anticicló cap a les àrees de baixa pressió de la vora. 

Contràriament, en alçada, hi ha una convergencia de l’aire que descendeix cap a les capes baixes de l’atmosfera. Aques moviment descendent des dels nivells alts, es el que impedeix que l’aire carregat d’humitat pugui ascendir en alçada, refredar-se i per tant condensar l’humitat i produir els núvols i precipitacions. Per això un anticicló es relaciona amb bon temps.



A més, com veiem en el mapa, ens trobem en una situació de calma anticiclònica. Així, al no haver-hi tampoc gairebé gens de gradient isobàric, no hi ha vent, i així es díficil que es renovi l'aire en superficie.

Per tant, en aquestes situacions és molt típic les inversions tèrmiques marcardísimes (de les que ja en concretaré més en un altre moment, pero  es produeixen quan l'aire fred s'acumula a les conques o les valls i per tant la temperatura és més baixa allà, que en una alçada superior), boires i boirenes, el fet que els nivells de contaminació atmosfèrica siguin superiors als habituals i una mala visibilitat en general.

Es per aquest motiu,que s'ha decidit retassar una mica la retirada de la limitació dels 80km/h per entrar a Barcelona. Perque podría perjudicar molt més la qualitat de l'aire aquest dies, en que ja estarà malmesa per la situació meteorològica. 

No hay comentarios: