miércoles, 23 de febrero de 2011

Voleu veure una aurora boreal a través d'una webcam?

He trobat una pàgina web, on es pot observar en directe a través d’una webcam les aurores boreals a Abisko (Suecia). La càmera, está situada al Aurora Skystation de Abisko, un centre especialitzat en aquest fenòmen, que es troba a Laponia, per sobre del Cercle Polar Àrtic. A més, podeu veure les imatges que han quedat enregistrades al llarg dels dos dies anteriors, per si en el moment en que entreu a la pagina es de dia i no podeu veure res.

L’aurora, és una resplendor difusa i estesa en forma de cortina. De vegades es formen arcs que poden canviar de forma constantment. Són causades per partícules elèctriques emeses per el sol, i la seva llum es produeix quan xoquen amb els àtoms d’aire de l’atmosfera del planeta, o més concretament del seu camp magnètic (la magnetosfera), principalment d’oxigen i de nitrogen, generalment a altituds entre 80 i 150 km.

El fenòmen es produeix a l’hivern i en latituds polars. A l’hemisferi nord es coneix com aurora boreal i a l’hemisferi sud com aurora austral. També es important que hi hagi força activitat solar i per veure-les bé, que no hi hagi contaminació lumínica i es clar, que el cel estigui ben serè. 

Si teniu l’oportunitat de veure-les en directe, segur que serà un espectacle fantàstic. Si no, de moment ens queda la webcam d’Abisko (aquesta nit ja ha començat l'espectacle!) o aquest video que us deixo a continuació que utilitzant el timelapse, recull algunes aurores australs.

No hay comentarios: