jueves, 13 de octubre de 2011

"L'estiu" s'acaba: normalització de les temperatures

I em refereixo a estiu a les elevades temperatures màximes que hem tingut últimament, més própies d'un mes de juliol o agost que no pas del mes d'octubre!

El següent gràfic, mostra les temperatures màximes dels 12 primers dies d'octubre en els anys 2011, 2010, (del 2009 no les tinc), del 2008, 2007 i 2006. Es veu perfectament en color vermell els dos episodis de forta calor que hem tingut aquest mes i com destaquen força per sobre de les temperatures màximes a que vam arribar anys anteriors. De fet, el passat cap de setmana que va baixar més la temperatura a causa d'una entrada de vents del nord, la temperatura era la normal per a l'època de l'any en que estem.  

Podeu clicar la imatge del gràfic per veure-la més gran.

De cara a demà però, la situació canvia una mica. L'anticicló es retirarà cap al sud-oest a l'hora que es debilitarà una mica. Això farà possible que augmenti la presència de núvols, però de moment encara no es preveuen pluges. 

En els següents mapes es veu com l'anticicló es retira deixant pas més inestabilitat. El primer mapa es d'avui i el següent es de dissabte al mati, de fet el canvi serà relativament progressiu. 

model meteorològicmodel meteorològic

Així doncs, a part d'un augment en la presència de núvols, el canvi més destacable serà la baixada de temperatures que des de demà mateix es notarà de forma moderada i dissabte encara podran baixar més. De manera que serà dificil que lès màximes superin els 25ºC. 



Ara només faltarà que plogui. L'octubre es el mes de l'any més plujós en el nostre clima, així que espero que no tardin en arribar i almenys aquesta estadística si que es compleixi. 

No hay comentarios: