jueves, 3 de noviembre de 2011

Aiguats a l'Anoia: Resum del dia

Avui ha estat un dia de récords, meteorologicament parlant a la comarca de l'Anoia. Les acumulacions de precipitació que s'han enregistrat en punts com Òdena, La Llacuna o Santa Margarida de Montbui han estat bastant bèsties per el fet d'haber-se enregistrat en menys de 24 hores. Comencem però amb la teca:


El gruix de les pluges, podem veure en el gràfic de dalt, que correspón a l'estació meteorológica automàtica d'Òdena, s'ha donat al matí. Ha plogut gairebé seguit des d'una mica abans de les 7h del matí, fins allà les 11h. Però el més destacat d'això han estat les intensitats fortissimes que s'han arribat. Per exemple els mes de 40 mm en mitja hora només, entre les 10h i les 10:30. 

Matí
Les situacions que s'han donat al mati i després a la tarda al radar, no varien gaire: una línia de tempestes que afecten sobretot l'Anoia i el Bages. Però en el cas del matí, les tempestes s'anaven generant des de l'Alt Camp, Tarragonès i Alt Penedès i es desplaçaven cap al NE afectant l'Anoia i el Bages. Això, durant una mica més de 4 hores i amb unes intensitats molt fortes, ha fet que arribèssim al migdia amb 130 mm a Vilanova del Cami i 158 mm a Òdena. 
Tarda
A la tarda però, s'ha format una altra línia de tempestes a la Catalunya Central, que mes o menys teníen el mateix recorregut que al matí. Alhora però, una altra línia de pluges avançava d'oest a est per Ponent. El resultat final ha estat que les dues linies de precipitacions han acabat creuant-se i descarregant al mateix lloc on había plogut més al matí: l'Anoia i el Bages. Més tard, les precipitacions s'han desplaçat cap a comarques gironines.

El resultat final, han estat registres tant espectaculars com els següents:

  • Òdena (Anoia): 202.9 mm
  • Vilanova del Cami (Anoia): 172 mm
  • Sant Salvador de Guardiola (Bages): 168.9 mm
  • Manresa (Bages): 143 mm
  • Santa Margarida de Montbui (Anoia): 129 mm
  • La Llacuna (Anoia): 118.9 mm
  • Castellnou de Bages (Bages): 102.5 mm


En forma de mapa, les quantitats de pluja que ha caigut a tot Catalunya, quedarien distribuides així:

Elaborat per el Servei Meteorològic de Catalunya
L'activitat elèctrica també ha estat força important avui, i aquests llamps s'han distribuit sobretot per tot el Prelitoral, Catalunya Central, que han estat també els llocs on s'han produit més descàrregues de llamps: 


Finalment us deixo amb un album de fotoografies que he fet jo mateixa pels voltants de Vilanova del Cami, i un video a continuació on es veu amb quina força baixava, en aquest cas, la riera d'Òdena. Feu click al següent album:


També podeu veure més fotografies aquí.












2 comentarios:

Robert dijo...

Molt maca la riera d'Òdena!!!A Vialnova i la Geltrú no va plure tant,ni de bon tros.Les fotos tambè estan molt bè.

Nuriyoko dijo...

Gràcies Robert!

La veritat es que mai habia vist ploure tant en un sol dia per aquí, i tampoc no habia vist la riera tant plena. Va ser un día meteorològicament espectacular.