miércoles, 2 de febrero de 2011

2 de febrer: El dia de la marmota!

Com si fóssim Bill Murray a la película Atrapado en el tiempo, aquest matí ens podríem haber despertat amb aquesta cançó sonant a la ràdio:



I es que avui, 2 de febrer, és el dia de la marmota. Sabeu en qué consisteix aquest dia? Doncs es una tradició als EE.UU i a Canadà on s'intenta predir el final de l'hivern basant-se en el comportament d'una marmota quan surt d'hivernar. 

Segons la creença, si la marmota al sortir del seu cau no veu la seva ombra, perque el dia está ennuvolat, sortira definitivament i això vol dir que l'hivern acabarà aviat.

Si per contra, es un dia assolellat, quan la marmota surti, veurà la seva ombra i s'espantarà tornant a ficar-se al cau. Això vol dir que l'hivern durarà sis setmanes més.   


Bé, diuen que el percentatge d'encerts en aquest métode es prop del 37%. Pero el cas es que s'ha convertit en una tradicó.

I com va començar tot?

Segons el Departament de Turisme de Pensilvania, la tradició té origens religiosos a Europa en època romana. Tot va començar quan se celebraba el Dia de la Candelera, que era una tradició cristiana en la que els sacerdots beneïen espelmes i les repartíen. Els que participaven d'aquesta festa, deien que si el cel estaba serè aquell dia, l'hivern sería llarg. 

Els romans van portar aquesta tradició als alemanys, que van concloure que si el sol apareixia aquell dia, un eriçó podría veure la seva ombra i això volía dir que hi hauría sis setmanes més de fred. Utilitzaven aquest métode per saber quan podíen cultivar les seves terres.

Després, quan els alemanys van migrar a Pensilvania, van endur-se amb aquells aquesta tradició i com que en aquest estat hi abunden les marmotes, es va substituir la marmota per l'eriçó.

És a Pensilvania, concretament a Punxsutawney, on tenen la marmota més famosa, Phil. Allà, la tradició compta amb més d'un segle d'història (des de 1887).
                                                Phil

El que és segur, es que el dia de la marmota ens indica que ens trobem a la meitat entre el solstici d'hivern i l'equinocci de primavera. 

Potser us sonava la història si heu vist la película que deia abans d'"Atrapados en el tiempo". Si no l'heu vist, us la recomano, que está molt bé!


Avui també se celebra el dia de la Candelera. Que a 40 dies del Nadal, commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, Maria. La tradició marca el dia d'avui com el dia de desmuntar el pessebre i per tant, es dóna per tancat el cicle de Nadal. 

I diu la dita que "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu". Això vol dir que si el dia de la Candelera plou, la primavera tardarà menys a arribar, i si fa sol, encara ens quedaran unes quantes setmanes de fred hivern. 

Tot plegat, una manera de celebrar que ja falta menys per l'arribada de la primavera. I per tant de gauidir d'un temps més agradable i disfrutar de dies amb més hores de sol. En teniu ganes ja?


                                

3 comentarios:

Nuriyoko dijo...

La Candelera ha rigut avui, ja que hem tingut cel serè a tot Catalunya, per tant, segons la dita, l'hivern encara és viu!

Pero als EEUU, Phil, la marmota de Punxsutawney no s'ha espantat de la seva hombra, i per tant la primavera és a la vora...

Qué pasarà? Haurem d'esperar!

Soyyoeldani dijo...

UUU, que cuqui, cada dia te lo curras más!

Nuriyoko dijo...

Gracias! te gusta? xDDD