sábado, 14 de enero de 2012

La setmana dels barbuts

En la tradició popular catalana, hi ha un conjunt de sants, que llueixen llargues i espesses barbes que celebren la seva onomàstica al llarg de la mateixa setmana. Per això popoularment, es coneix com La Setmana dels Barbuts. Es tracta d'un conjunt de celebracions festives importants a casa nostra que tenen lloc durant la segona quinzena de gener. Per exemple:

- Sant Pau ermità (15 de gener)
- Sant Antoni Abat (17 de gener)
- Sant Maür (18 de gener)




També hi ha qui inclou dins aquests altres sants com:


-Sant Vicenç màrtir (22 de gener)
-Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener)
-Sant Faci (18 de gener)
 -Sant Canut (19 de gener)


Tradicionalment, la Setmana dels Barbuts ha estat considerada a través dels anys, com la setmana més freda i crua de l'any. Les dites populars així ho recullen:
  • Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts. 
  • Per la setmana dels barbuts governen els tres germans, tos, moquina i amagamans.
  • La setmana dels barbuts, setmana d'esternuts.
  • La pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts.

Els sants barbuts Pau i Anoni

Hom atribueix al fred les barbes dels sants, i hi ha qui, fins i tot, afirma que els sants porten el fred dins les seves enormes barbes blanques. En efecte, la iconografia més antiga d'aquests personatges ens els presenta com a un ancià d'enormes barbes nevades, que simbolitza la vellesa i el cru fred hivernal. 

Les estadístiques meteorològiques confirmen, malgrat les excepcions d'alguns anys concrets, aquestes intuïcions populars. Aquest any, si que hem tingut ja una davallada de les temperatures. Però serà la més freda de l'any? ja ho veurem més endavant.

Font: Festes.org

No hay comentarios: