martes, 31 de enero de 2012

Onada de fred d'origen Sibèrià

Suposo que ja haureu sentit que a partir, una mica, de demà, però sobretot de dijous, ens afectarà una massa d'aire molt freda siberiana. Però, quines característiques té aquesta massa d'aire d'origen siberià?

Aquest mapa vol dir que sobre la vertical de Barcelona, per exemple, a 5.400 metres, la temperatura serà  de -35ºC!!

Es tracta d'una massa d'aire que prové directament des de Sibèria que normalment es troba en forma d'anticicló en el seu lloc d'origen, pero que de tant en tant, quan la situació sinòptica ho permet, es "despenja" cap a latituts més baixes, guardant es clar, les seves característiques i fent baixar força les temperatures a bona part d'europa i aquí també es clar, donant-nos així els episodis de més fred cada hivern.

I quines característiques té? Doncs basicament que es una massa d'aire molt molt freda. Els hiverns a Sibèria son extremadament freds i llargs, doncs al estar tant a prop del pol nord, les hores de sol son molt poques en aquesta epoca de l'any i quan hi son, aquest hi incideix molt poc. Tenen un promig diari al mes de gener d'uns -16ºC. Pero en alguns punts de l'est de la regió, poden arribar fins als -50ºC de mínima absoluta! 

Qué passarà quan aquesta massa d'aire arribi a Catalunya. Doncs sobretot el que podem esperar es un descens sobtat de la temperatura. A finals de setmana ens podem trobar que faci perfectament 10ºC menys que avui!!

Molts es pregunten també si aquesta situació farà que nevi a cotes baixes o nivell del mar. Bé, aquesta massa no ens portarà en cap cas nevades, ja que al fer un recorregut per Europa únicament continental, es tracta d'una massa d'aire molt seca. I que fins i tot normalment fa bufar fort el vent de tramuntana al nord de Catalunya, i el mestral també fort a les terres de l'Ebre. 

Si que demà dimecres la formació d'una petita depressió a les illes Balears ens aportarà una mica de vents de llevant, i per tant inestabilitat que farà que creixin els núvols i donará precipitacions a la meitat sud del territori català. Però encara no farà suficientment fred perque nevi en cotes baixes, doncs es preveu que ho faci cap als 800m i a la tarda que baixi cap als 400m. Però a la nit i dijous, quan teòricament la temperatura serà prou baixa per veure neu al nivell del mar, si es dongués el cas, no passarà perque l'aire sec i el vent, s'enduran la nuvolositat i farà que els dies siguin ben assolellats, pero molt molt freds. Com a molt es podrien veure caure algunes volves en algún punt del litoral central.   

Davant d'aquesta situació, us recomano donar un cop d'ull a alguns consells per afrontar els próxims dies que es presenten gèlids: http://www.ara.cat/societat/sobreviure-lonada-fred-siberia_0_637736353.html

Podriem estar davant d'una de les onades de fred més important dels últims anys. Ja veurem, quan fem balanç com ha anat la cosa! 


Abrigueu-vos!!

No hay comentarios: