lunes, 2 de enero de 2012

Resum meteorològic del 2011

Hem tingut un 2011 meteorològicament ben variat. Típic en les nostres contrades. Onades de fred, de calor, aiguats, temporals de llevant...

Vam començar l'any amb un eclipsi parcial de sol el 4 de gener que vam poder veure ben aviat al matí, només sortir el sol. A finals de gener, una onada de fred ens va portar una mínima baixísima de -9,1ºC. Un fortísim terratrèmol al Japó amb posterior Tsunami, ens va deixar en shock a tot el mon. El 19 de març, vam poder veure la lluna més gran i més brillant des de feia 18 anys. El 15 de juny vam poder presenciar un eclipsi total de lluna. La calor es va fer esperar una mica a l'estiu, tot i que ja al mes d'abril vam tenir una màxima rècord per l'època de 30,6ºC que vam arribar el dia 9. Al novembre, uns importants aiguats van deixar al voltant de 200 mm en un dia a la Cónca d'Odena i punts del Bages. El 8 de novembre, la NOAA,etiquetaba una tempesta situada al nord de les illes Balears com a Medicane (tempesta tropical), un fenòmen molt poc habitual en la nostra latitud. I finalment, hem acabat l'any 2011 amb una precipitació total acumulada el mes de desembre de 0 mm. Les precipitacions no solen ser gaire abundants un mes de desembre en el nostre clima, pero no pas 0 mm!!

Així quedaría el climograma d'aques 2011. Hem tingut l'estiu com a període sec i també el mes de desembre. 
Com a document, us adjunto també els mapes que ha elaborat el Servei Meteorològic de Catalunya per veure millor com ha estat aquest any pel que fa a temperatura i precipitació, i sobretot en relació a la mitjana climàtica. 


En el mapa de l'esquerra, veiem com ha quedat distribuida la temperatura mitjana anual. Les més càlides es dónen al litoral, sobretot al litoral sud. I les més fresques, son naturalment les d'alta muntanya. Però mirem el mapa de la dreta: veiem que en general ha estat un any més càlid que la mitjana anual climàtica. Concretament un dels més càlids que s'han enregistrat mai a Catalunya, juntament amb els anys 2003, 2006 i 2009.



El primer mapa, mostra la precipitació acumulada durant tot l'any. Aquí arribem fins als 740 mm. I veiem com les terres de Lleida, han estat les que han rebut menys precipitació. Això, ja es normal. Però al veure el mapa de la dreta, veiem com precisament a gairebé totes les comarques de ponent, ha estat on a plogut per sota de la seva mitjana climàtica, és a dir, que el 2011 ha estat un any sec en aquests sectors. Però les quantitats anuals de precipitació han estat per sobre de la mitjana a les comarques, sobretot del nord-est, el litoral central i alguns punts de la Catalunya central. Es a dir que en aquest sectors el 2011 ha estat humit. 

Finalment us deixo amb algunes dades del ja passat 2011:
  • Temperatura mitjana de l'any: 14.1ºC
  • Precipitació total de l'any: 749.1 mm
  • Temperatura mínima absoluta: -9.1ºC (gener)
  • Temperatura màxima absoluta: 36.7ºC (agost)
  • Precipitació màxima en un dia: 202.9 mm (3 de novembre)
  • Total dies de pluja: 65 dies
  • Mes més fred: gener (mitjana: 4.3ºC)
  • Mes més càlid: agost (mitjana: 23.2ºC)
  • Mes més plujós: novembre (305.5 mm)
  • Mes més sec: desembre (0 mm)


Això es tot, i per cert: FELIÇ ANY NOU A TOTHOM!

No hay comentarios: